LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atacurile recente ale Rusiei demonstrează că Ucraina are nevoie de mai multă întărire a apărării, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atacurile recente ale Rusiei demonstrează că Ucraina are nevoie de mai multă întărire a apărării, afirmă Zelenski

Este a 449-a zi de război la scară largă în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri seară, că luptătorii ucraineni au nevoie de mai multă forță, după atacurile recente ale Rusiei.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:55 Explozii la Kiev și în mai multe regiuni ale Ucrainei

În dimineața zilei de joi s-au auzit mai multe explozii la Kiev, dar și în alte regiuni ale țării. Populația a fost informată să rămână în adăposturi, potrivit autorităților militare.

„În cartierul Darnytskyi al capitalei au fost înregistrate căderi de moloz. Datele privind victimele şi daunele sunt în curs de verificare”, a scris pe Telegram Serhii Popko, şeful administraţiei civile şi militare din Kiev.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că un incendiu a avut loc la o fabrică din districtul Darnytskyi ca urmare a căderii resturilor. O altă explozie a avut loc în districtul Desnyanskyi.

„Atacul asupra capitalei continuă. Nu părăsi adăposturile în timpul raidului aerian!', este mesajul de pe Telegram.

UPDATE 06:00 Rusia a ordonat arestarea unui celebru producător care a criticat războiul

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea producătorului de film Alexander Rodnyansky, dar și a regizorului de teatru Ivan Vyrypaev pentru "difuzarea de informaţii false" despre armata rusă.

Audierile inițiale au avut loc pe 27 aprilie, dar nu au fost relatate public până miercuri. Cei doi urmează să fie arestați imediat ce statul rus va reuși să îi rețină sau extrădeze.

UPDATE 04:00 Atacurile recente ale Rusiei demonstrează că Ucraina are nevoie de mai multă întărire a apărării, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri seară, că luptătorii ucraineni au nevoie de mai multă forță, după atacurile recente ale Rusiei. De asemenea, el consideră că este nevoie de o mai mare mobilizare a comunității internaționale pentru a face presiuni asupra rușilor.

”Astăzi am avut mai multe întâlniri pregătitoare cu privire la noi măsuri de consolidare a apărării noastre şi a poziţiei noastre internaţionale”, a spus Volodimir Zelenski.

Zelenski a anunțat și că pe parcursul zilei de miercuri au avut loc bombardamente rusești asupra regiunii Herson, în urma cărora și-a pierdut viața un copil.

„A fost vorba de un băiat. Numele lui era Vsevolod. În luna iulie, ar fi împlinit şase ani. A fost un alt atac de artilerie al teroriştilor. Oamenii se aflau pe stradă, lângă un magazin obişnuit”, a spus Zelenski, care a transmis condoleanţe, potrivit news.ro .

UPDATE 02:00 Ucraina a insistat în dialogul cu emisarul chinez asupra integrităţii sale teritoriale

Emisarul chinez trimis de Beijing a petrecut miercuri a doua zi a vizitei sale în Ucraina, unde autorităţile au insistat asupra "respectării integrităţii sale teritoriale", recunoscând în acelaşi timp "importanţa" rolului Chinei în eforturile de a pune capăt invaziei ruse, transmite AFP.

Turneul emisarului lui Li Hui, menită să promoveze o reglementare politică a războiului, urmează să-l poarte îăn continuare pe acesta în Polonia, Franţa (la începutul săptămânii viitoare), Germania şi Rusia.

La Kiev, Hui s-a întâlnit cu ministrul de externe Dmitro Kuleba înaintea unei "posibile" întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean, sub protecţia anonimatului. O discuţie care ar fi o premieră pentru şeful statului ucrainean, care încurajează Beijingul să pună presiuni asupra liderului de la Kremlin.

În cadrul întâlnirii cu Li Hui, Dmitro Kuleba "a explicat în detaliu reprezentantului special chinez principiile restabilirii unei păci durabile şi juste, bazate pe respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", conform unui comunicat al ministerului său.

"El a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau îngheţarea conflictului", în timp ce Kievul se teme să fie împins, pe termen lung, să accepte un compromis cu Moscova.

UPDATE 00:00 Josep Borrell a propus suplimentarea cu 3,5 miliarde de euro a FEP

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus suplimentarea cu 3,5 miliarde de euro a unui fond care este folosit pentru finanţarea asistenţei militare pentru Ucraina, au declarat miercuri surse UE, informează AFP.

Sursele, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au spus că Borrell a cerut guvernelor din statele membre UE să furnizeze mai mulţi bani pentru Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond care a alocat deja asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de aproximativ 4,6 miliarde de euro.

Fondul creat în 2021 a fost conceput ca o modalitate prin care UE poate ajuta ţările în curs de dezvoltare să cumpere echipamente militare. UE a decis însă rapid să îl folosească pentru a furniza arme Ucrainei după invazia rusă din februarie 2022.

Washingtonul spune că o baterie de rachete Patriot a fost avariată în Ucraina

Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP.

"Sistemul Patriot rămâne operaţional", a declarat oficialul apărării pentru AFP, adăugând că evaluarea pagubelor cauzate de un proiectil neidentificat care a căzut în apropiere continuă.

Marţi, armata rusă a susţinut că a distrus un sistem de apărare Patriot în urma unei "lovituri de înaltă precizie" efectuată "de o rachetă hipersonică Kinjal".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!